χρήσιμοι.σύνδεσμοι

ελαιουργικές επιχειρήσεις


ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΣΕΜΠΕΠΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε
ΕΔΡΑːΝΟΜΙΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΛΑΚΩΝΙΑ Τ.Κ. 23070
ΤΗΛ/ΦΑΞ.  27320 61182
ΚΙΝ.   6972878007 / 6946130359

Λαδεξ.Πληροφορίες

Figure 1

Καλλιέργεια της Ελιάς

Η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται με δύο τρόπους :
1. Με τον παραδοσιακό
2. Με βιολογική καλλιέργεια

 

 

Καλλιέργεια.Παραδοσιακός Τρόπος

Η καλλιέργεια παλαιότερα γινόταν χειρονακτικά και η λίπανση ήταν συνήθως κοπριές από τους στάβλους. Τα ραντίσματα για το δάκο γινόταν κυρίως με μελάσα (παράγωγο του ζαχαροκάλαμου) που δεν επιβάρυνε με χημικά το λάδι.

Σήμερα η καλλιέργεια είναι κατά 95% μηχανοκίνητη και τα ραντίσματα γίνονται με ελεγχόμενες χημικές ουσίες.

 

Καλλιέργεια.Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται σε παγκόσμια κλίμακα πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. 
Από το 1991 αρχίζουν ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας* στην Ελλάδα, Η έκθλιψη σε χαμηλή θερμοκρασία και η απουσία αγροχημικών υπολειμμάτων στο λάδι εξασφαλίζουν την ποιότητα που είναι σημείο διάκρισης από το κοινό ελαιόλαδο.

Στη χώρα μας υπάρχουν οργανισμοί πιστοποίησης που ελέγχουν συστηματικά όλες τις βιολογικές καλλιέργειες.

 

*Τι είναι η Βιολογική Γεωργία

  • Είναι η γεωργία που σέβεται το περιβάλλον.
  • Προστατεύει τις ισορροπίες που έχει ορίσει η φύση στο πέρασμα των αιώνων για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της.
  • Δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο - παραγωγό να κατανοήσει τη διάσταση της φύσης σαν πολυσύνθετο ζωντανό οργανισμό.
  •  Χρησιμοποιεί την επιστημονική γνώση και εμπειρία σε συνεργασία με τους φυσικούς νόμους.
  • Δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα που ρυπαίνουν το υπέδαφος , ούτε  φυτοφάρμακα που είναι πολύ επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  -
  Figure 1

  Ποικιλίες Ελιάς

  1. Κορωνεϊκη
  2. Αθηνοελιά.

   

   

  ποικιλίες.κορωνεϊκη

  Η ποικιλία αυτή η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας , δίνει ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας  και μοναδικών οργανοληπτικών  χαρακτηριστικών (Φρουτώδες,  πικάντικο). Χαρακτηριστικά που στιγματίζουν την κορωνέϊκη ως μοναδική ποικιλία. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες  με την αντιοξειδωτική τους δράση όχι μόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για το ίδιο το προϊόν αφού του δίνει μεγαλύτερο χρόνο ζωής διατηρώντας   το αναλλοίωτο.

  ποικιλίες.αθηνοελιά

  Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται από τους αρχέγονους χρόνους  στην περιοχή μας. Έχει ήπια γεύση με τα δικά της φρουτώδη αρώματα και σε συνδυασμό με την κορωνέικη δίνουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

  Έτσι έχουμε ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν περιέχουν χοληστερίνη, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου.

  Figure 1

  Τύποι Ελαιολάδου

  Οι διαφορές στην ποικιλία του ελαιοδέντρου, στις καλλιεργητικές μεθόδους και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κατατάσσουν το ελληνικό ελαιόλαδο σε διάφορους τύπους , μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι εξής:

   

  1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  2. Παρθένο ελαιόλαδο

  3. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής γεωργίας

  4. Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης

  5. Αγουρέλαιο

  6. Aρωματισμένο ελαιόλαδο

   

  τύποι.εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  Εκλεκτή ποιότητα παρθένου ελαιολάδου, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, η οξύτητά του δηλαδή, δεν υπερβαίνει τα 0,8g ανά 100g προϊόντος. Είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ωμό σε σαλάτες, σάλτσες, χόρτα, κλπ.

  τύποι.παρθένο ελαιόλαδο

  Ελαιόλαδο του οποίου, η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 2g ανά 100g προϊόντος. Είναι ιδανικό για μαγειρευτά φαγητά, ψητά κρέατα, τηγανητά, αρτοσκευάσματα και γλυκά.

  τύποι.εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής γεωργίας

  Θεωρείται το καλύτερο λάδι, καθώς είναι ένας απόλυτα φυσικός χυμός με υψηλή βιολογική αξία. Προέρχεται από καλλιέργειες  στις οποίες ο παραγωγός δεν χρησιμοποιεί χημικές ουσίες σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Εγκεκριμένοι οργανισμοί πιστοποίησης  ελέγχουν τακτικά τις καλλιέργειες  αλλά και τις τυποποιητικές μονάδες και πιστοποιούν το τελικό προϊόν.

  τύποι.ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης

  Παράγεται από την έκθλιψη της ελιάς με τη χρήση χαμηλής θερμοκρασίας μάλαξης (μέχρι 27 ̊ C). Εάν το ελαιόλαδο έχει εξαχθεί σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο (υδραυλικό πιεστήριο) στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «πρώτη πίεση εν ψυχρώ». Εάν έχει εξαχθεί σε σύγχρονο ελαιοτριβείο (φυγοκεντρικό) στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «εξαγωγή εν ψυχρώ».

  τύποι.αγουρέλαιο

  Προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές, οι οποίες συλλέγονται και ελαιοποιούνται στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου  και παράγεται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου είναι η χαμηλή οξύτητα (συνήθως μέχρι 0,5%), γεύση άγουρου φρούτου, έντονο πράσινο χρώμα και τα έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

  τύποι.αρωματισμένο ελαιόλαδο

  Ελαιόλαδο στο οποίο « εμβαπτίζονται » διάφορα βότανα από την μεγάλη ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας όπως ρίγανη, δενδρολίβανο, κόλιανδρο, θυμάρι κλπ.